Do kraja 2022. stižu još važnije promjene

Umirovljenicima se ove godine smiješi rekordno povećanje mirovina u dva kruga usklađivanja. Uz to, zakonodavci pripremaju povoljnije uvjete za obiteljske mirovine, a može se očekivati i povećanje najniže mirovine…

Prema procjenama saborskog zastupnika HSU-a Željka Šempera za mirovine.hr, drugo ovogodišnje usklađivanje trebalo bi iznositi oko 5,75 posto, što znači da bi prosječna mirovina od 2701 kunu porasla za oko 155 kuna.

No ako inflacija nastavi rasti po dvoznamenkastim stopama, ni ovako nominalno velik rast mirovina neće pokriti rast cijena.

Ovih dana očekuje se i dugo očekivani prijedlog zakona o obiteljskim mirovinama. Riječ je o najvećem reformskom zahvatu u ovom mandatu Vlade, a najveća promjena koju donosi reforma ta je da će korisnici obiteljske mirovine moći zadržati svoju mirovinu i koristiti dio mirovine preminulog partnera. Prema sadašnjim zakonskim odredbama, preživjeli partner može birati između svoje i 70 posto mirovine preminulog partnera.

Prema najavama, obiteljske mirovine od 1. siječnja iduće godine trebale bi biti veće za 10-15 posto. 

U sklopu ‘mini reforme’ najavljeno je i povećanje minimalne mirovine za tri posto, a ona trenutno za godinu staža iznosi 73,3 kune. Najniže mirovine predstavljaju zaštitni instrument, a trenutačno ih koristi svaki četvrti umirovljenik u Hrvatskoj. Najčešće je riječ o ljudima koji su tijekom života primali plaće niže od 80 posto prosječne plaće te bi im mirovinski izračun zbog premalih doprinosa dodijelio premalu mirovinu.

Kako bi se popravio njihov položaj, uveden je institut minimalne mirovine koja može iznositi od 1100 do 3000 kuna, uz uvjet da su ostvarili minimalno 15 godina staža.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay