“Treba istaknuti da je taj rast cijena nekretnina prije svega uzrokovan rastom cijena novosagrađenih stanova za koje postoji posebna potražnja u gradu Zagrebu nakon potresa”, istaknuo je Dubravko Ranilović pri HGK.

Ali, promet je pao, kaže, u odnosu na prošli kvartal. “Oni koji očekuju nekakav pad cijena – mi ga skoro ne vidimo, ali sigurno će doći do neke stabilizacije tržišta u tom smislu jer ipak su očekivanja prodavatelja bitno nerealnija od onog što se dešava u realizaciji”, kaže Ranilović.

“Te cijene rastu brže i od dohodaka i od troškova gradnje i od najmova tako da ocjenjujemo da su one sad u jednoj umjerenoj razini precijenjene u odnosu na neku razinu koja bi bila opravdana s obzirom na te ekonomske varijable koje utječu na cijene nekretnina“, izjavio je Vedran Šošić iz HNB-a za Novu TV.

Prema podacima HNB-a u Hrvatskoj je lani prodano oko 32 tisuće nekretnina, tri tisuće manje nego u godini prije pandemije. U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji dvanaest tisuća, dvostruko više nego 2015. A rast cijena poticali su povoljni uvjeti financiranja, subvencije stambenih kredita, stabilnost zaposlenosti i dohodaka, rast štednje kućanstava. U Dubrovniku je pao promet, ali ne i cijene.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay