Uoči finala druge Hrvatske Telekom e-Lige analiziramo kako je došlo do ekspanzije gaminga i esporta, rasta broja igrača i prihoda

“Ovo što se u hrvatskom gamingu danas događa prije pet ili šest godina nije se moglo ni sanjati, ni blizu”, govori nam Ivan Rado, Osječanin koji je za svojih više od četvrt milijuna pratitelja na YouTubeu poznatiji kao Malajski Tapir.

Prvi su game developeri, dakle ljudi koji proizvode igre. Kada je riječ o developerima igara, Hrvatska je tu doista pravi mali div. Procjena je da bi prihodi na hrvatskom tržištu videoigara samo u 2020. godini mogli biti blizu 500 milijuna kuna!

Prema procjeni američke analitičke kompanije Newzoo, globalno tržište videoigara u prošloj, pandemijskoj godini, trebalo je u odnosu na prethodnu porasti skoro deset posto, na 160 milijardi dolara. Dodatno, do 2023. godine očekuju da bi tržište trebalo narasti do 200 milijardi dolara. S druge strane, globalna filmska industrija u 2019. godini bila je vrijedna oko 100 milijardi dolara, u što su uključene ne samo ulaznice za kina, nego i streaming platforme.

Koliko je hrvatska industrija proizvodnje igara ojačala pokazuje i podatak da je švedska kompanija Stillfront Group lani za čak 125 milijuna eura ili približno milijardu kuna preuzela najveći hrvatski studio za izradu mobilnih igara Nanobit, čije su igre dosad preuzete više od 145 milijuna puta.

Utakmice druge sezone Hrvatski Telekom e-Lige prati na www.eliga.hr

– Veliko finale druge sezone Hrvatski Telekom e-Lige održat će se 5. lipnja 2021. godine.


– Nagradni fond iznosi 18.000 kuna, tako da će pobjednik osvojiti 10.000 kuna, drugoplasirani 5000 kuna, trećeplasirani 2000 kuna, a četvrtoplasiranog očekuje nagrada u iznosu od 1000 kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay