Prolazimo kroz razdoblje kada će mnogi građani morati doći na šaltere banaka kako bi zamjenili svoju ušteđevinu iz kuna u euro. Zabrinut sam zbog postupanja banaka, vladinih tijela i agencija prema građanima a po Zakonu o sprječavanju pranja novca kako postojećem tako i najavljenim izmjenama, te prema Zakonu o porezu na dohodak, kaže Splićanin Mladen Šurija, koji se bavi i pitanjima zaštite potrošača.

– Smatram da je Porezna uprava prema Zakonu o porezu na dohodak u ovom slučaju stekla ovlasti koje nadilaze ustav te se time krše osnovna ljudska prava i njihova ekonomska prava. Slična je situacija i sa Uredom za spriječavanje pranja novca. Da ne govorimo kako je povrijeđeno načelo da se građaninu u sudskom procesu mora dokazati da je nešto stekao nezakonito a ne da građanin dokazuje da je to što ima stekao zakonito – dodaje Šurija.

Pojašnjava kako građaninu, ako dođe sa određenom količinom gotovine u banku da bi je položio na svoj račun u cilju zamjene kuna u euro ili samo štednje, u banci mogu postaviti pitanje o porijeklu novca.

– Ako odgovor građanina nije zadovoljio tamo nekog u banci, banka mu može odbiti primiti novac iako građanin ima otvoren račun! Ako mu banka i primi novac, može obavijestiti poreznu i tada građanin opet mora objašnjavati kako je stekao novac i dokazati da ga je stekao legalno! Kad banka ne dozvoli građaninu da položi veći iznos gotovine na svoj račun ako objašnjenje o porijeklu novca nije zadovoljavajuće, smatram da je to kršenje potrošačkih prava i nepoštena poslovna praksa – naglašava Šurija dodajući kako se u ovom slučaju država previše miješa i u međuljudske odnose.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay