Iako je pandemija Covid-19 zahvatila cijelu zemlju, točnije cijeli svijet, vidljive su i neke regionalne razlike. Analizom lokalnih učinaka pandemije pozabavili su se i ekonomisti okupljeni u Ekonomskom savjetu udruge Glas poduzetnika (UGP) u svom prijedlogu oporavka hrvatske ekonomije i kritici Vladinog Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 2021. do 2026.

– Nakon turističke sezone možemo vidjeti koji su dijelovi zemlje ostali posebno izloženi i osjetljivi daljnjim pandemijskim šokovima. Radilo se o 20 posto tvrtki po općini koje i dalje primaju potpore za zapošljavanje. To je svakako dalmatinska obala, posebice jug Dalmacije i dubrovačko područje, otoci, te dijelovi Istre i Kvarnera uz obalu. Izloženost tih krajeva pandemiji dodatno je pojačana drugim lockdownom kada je oko 40 posto tvrtki na istim područjima ponovo tražilo potpore za zapošljavanje – kaže Vuk Vuković, osnivač Ekonomskog savjeta UGP-a.

Implikacije za ovu godinu su značajne. – Ako opet budemo imali sezonu na 40-50 posto od 2019., možemo očekivati nastavak problema velikog broja tvrtki izloženih turizmu i potencijalni rast nezaposlenosti do kraja godine. Opet smo u situaciji da nemamo predsezonu, kada tradicionalno u Hrvatskoj najviše raste potražnja za radom tako da ne možemo očekivati jači oporavak zaposlenosti – kaže Vuković.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay