Problem hrvatske ekonomije nije ovisnost o turizmu, nego korupcija, javni sektor i proračunski nametnici
 
Svaka država je specifična po učinkovitosti institucija, kulturnim obrascima ponašanja, poštovanju pravila društvene igre, strukturi ekonomije, razvijenosti javnih dobara itd. Zbog toga imaju i različite ekonomske i socijalne ishode. Specifičnosti Hrvatske joj ne idu u prilog za brzo prevladavanje aktualne pandemije i započete gospodarske krize, kao što joj nisu pogodovali pri velikoj depresiji 2008. koja se u Hrvatskoj, za razliku od drugih zemlja, produžila do 2015. godine.
 
Hrvatska se suočava s velikim dilemama i malim kapacitetima rješavanja problema. Kako djelovati da istovremeno spasimo živote u borbi protiv pandemije, a da ne uništimo stupove na kojima počiva ekonomija i društvo u cjelini – male i srednje firme: proizvođače, izvoznike, obrtnike, turističke djelatnike…

Ogroman broj faktora koji našu ekonomiju čine krhkom
 
Hrvatska ekonomija izuzetno je nestabilna zbog ogromnog broja internih faktora koji je čine krhkom, od korupcije koja korodira institucije, nefunkcionirajućeg pravosuđa, kronično neefikasnog javnog sektora koji sustavno i organizirano uništava poduzetništvo, do ogromnog broja proračunskih nametnika koji onemogućavaju bilo kakve reforme nefunkcionalnog sustava. Hrvatska je primjer zemlje neuspješne tranzicije, u kojoj su tobože tržišne reforme bile provođene na potpuno netržištan način političkim odabirom pobjednika. Time je stvorena gospodarska struktura ovisna o polici i nekonkurentna na vanjskom tržištu (pa nije čudo da se postavljeni politički podobni a nesposobni kadrovi iz takvih firmi ne javljaju u ovoj krizi jer znaju da ne ovise o rezultatima, već o političkoj volji).

Vladine mjere pokazuju da su potpuno izgubljeni u ovoj krizi

Rješenje krize u Hrvatskoj je tek dijelom u hrvatskim rukama, više će, srećom, ovisiti o rješavanju krize kod naših najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera. Bit problema je da hrvatska vlast svojim iracionalnim aktivnostima tipa “pranja ruku u lugu'”ne produži agoniju. Kao što je produbila krizu nakon depresije 2008. godine.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay