Za jednu prodanu kuću prosječne vrijednosti na području Dubrovnika i Splita može se kupiti cijelo selo s najmanje 120 kuća na području Podravine i Prigorja!

To se može zaključiti iz pregleda tržišta nekretnina u prošloj godini koju su načinili Ministarstvo prostornog uređenja i Ekonomski institut Zagreb. Njihovi stručnjaci analizirali su sve kupoprodajne ugovore nekretnina te došli do zanimljivih zaključaka, piše Danica.

Prema tim podacima, medijalna cijena kvadrata kuće na području Koprivničko-križevačke županije lani je bila najniža u državi te je iznosila tek 75 kuna. Medijan znači da je pola postignutih cijena na tržištu veće ili jednako od medijana, a pola manje ili jednako medijanu.

U sjedištu županije Koprivnici medijalna cijena kvadrata kuće iznosila je lani 333 kune. Usporedbe radi, cijena kvadrata kuće u Splitu bila je 8942 kune, a Dubrovniku čak 10.186 kuna. To je, dakle, medijan, što znači da je najmanje polovica kuća u tim gradovima prodana osjetno skuplje.

Iz tih se brojki može zaključiti da se za prodanu kuću prosječne veličine u Dubrovniku može kupiti čak 136 kuća u Podravini i Prigorju. Za kuću u Splitu pak može se kupiti 119 kuća u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay