Može li Hrvatska postati zemlja u kojoj se razvijaju startupi, stvara poticajan ekosustav za rast novih tvrtki kojima se otvara prilika da postanu jaki igrači na svjetskoj sceni, istodobno akumulira znanje, a najbolji kadrovi ostaju te pridonose razvoju hrvatskog gospodarstva i društva? Što je sve potrebno za takav ekosustav i koji su to okviri koje država treba postaviti za njegovo konkurentno funkcioniranje? Infobip i Rimac Automobili, domaći jednorozi, odnosno privatne kompanije s vrijednošću višom od milijardu dolara, uspjeli su i dokazati da je moguće, a uz poticajniji zakonodavni okvir, smatraju u CISExu i HUP/ICT-ju, mogli bismo ih još generirati  

A što to Hrvatska može sama učiniti? Poučeni iskustvima drugih zemalja EU, Velike Britanije i Izraela, CISEx kao predstavnik izvozno orijentiranih tehnoloških kompanija i HUP ICT zajednički rade na prijedlogu poreznih olakšica koji bi domaćim privatnim investitorima pomogao da svoj novac ulože u novi val tehnoloških kompanija koje se upravo razvijaju u Hrvatskoj, umjesto da ih drže u bankama uz minimalne kamate, kazuje nam Davor Runje, predsjednik CISExa te objašnjava.

– Postoji puno toga što mora biti zadovoljeno da bi jedan ekosustav mogao funkcionirati i velik dio toga kod nas već postoji. Prije svega, imamo odličan obrazovni sustav koji proizvodi visoko kvalitetan stručan kadar i po tome ne zaostajemo puno za najboljima. Imamo vrlo motivirane pojedince koji žele izgraditi ne samo svoje tvrtke već i bolje društvo oko sebe.

U Hrvatskoj postoji već kritična masa uspješnih IT kompanija koje su privukle ozbiljne strane investicije i postale uzor mladima koji danas maštaju o tome da postanu IT poduzetnici, a ne samo nogometaši kao u ranijim generacijama.

Puno toga je dobro, ali i dalje postoji veliko problem financiranja inovativnih, mladih ljudi s vizijom da naprave nešto veliko – naglašava Davor Runje

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay