Hrvatski građani uskoro će dobiti još jednu mogućnost štednje za mirovinu. Riječ je paneuropskom mirovinskom proizvodu, novom modelu dobrovoljne mirovinske štednje dostupne svim građanima Europske unije, koji će konkurirati sličnim nacionalnim mirovinskim fondovima

Ministarstvo financija u petak je uvrstilo u javnu raspravu Nacrt prijedloga zakona o provedbi Uredbe Europske unije 2019/1238 o paneuropskom osobnom mirovinskom proizvodu (PEPP).

Nova mirovinska opcija nudit će se građanima Europske unije kao dopuna postojećim nacionalnim oblicima štednje za mirovinu, a u cilju stvaranja jedinstvenog tržišta osobnih mirovina i ublažavanja demografskih izazova starenja stanovništva.

Ideja je da se razvojem prekograničnih mirovinskih fondova potaknu građani da veći dio svoje štednje usmjere iz gotovine i bankovnih depozita na tržište kapitala. Ulaganje u dugoročne investicijske proizvode građanima bi omogućilo veći povrat i poboljšanje primjerenosti mirovina, a gospodarstvu nove izvore kapitala.

Uvođenjem PEPP-a i hrvatskim građanima pružit će se veći izbor za dobrovoljnu mirovinsku štednju (III. mirovinski stup), a koja bi u budućnosti trebala imati značajniju ulogu u planiranju mirovine.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr