Potkraj travnja Sud Europske unije donio je odluku koja se tiče ugovora o kreditu s valutnom klauzulom u švicarskom franku u Poljskoj. Ta je odluka važna jer isti sud odlučuje i o pitanjima vezanim za hrvatske slučajeve. Treba odgovoriti je li potrošačima nadoknađena šteta izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju. Dok se odgovor čeka, postupci su u prekidu. U međuvremenu, u prekidu nisu sporovi za nekonvertirane kredite. Nepravomoćno je riješeno 10 tisuća sporova, a pravomoćnih je tisuću.

Marko Peranović nenamjenski je kredit od 22.000 švicarskih franaka podignuo 2008. godine. Kreditna rata, kaže, stalno je rasla i odahnuo je kad je kredit otplatio. Nije proveo konverziju te je poslušao savjet udruge Franak i prije dvije godine tužio banku. Bio je zbog toga nervozan, kaže, no smatrao je da je zakon na njegovoj strani.

– Na iznos od 22.000 švicarskih franaka, dobio sam kamate i sve ono što slijedi. Nisam imao troškove prema odvjetniku jer je on to naplatio od banke. Samo sam platio sudsko vještačenje 3.000 kuna i platio sam pristojbe oko 1.200 kuna, s tim što sam taj novac dobio zajedno s povratom Zagrebačke banke, govori i dodaje kako je presuda tu i dobio je puno više nego što je očekivao.

Biserka Zgomba
 podignula je tužbu zbog kredita iz 2006. godine u vrijednosti od 25.000 švicarskih franaka. Banku je tužila prije dvije godine zbog valutne klauzule, a presuda je na prvostupanjskom sudu donesena u njezinu korist.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay