Prag postaje sve češćim odabirom rada zasad uglavnom mladih IT-jevaca.

Čak i ako je glavni grad Češke tek prolazna stanica prema, primjerice, Danskoj ili Nizozemskoj, Češka je bez sumnje država u kojoj se ostaje barem dvije-tri godine prije otisnuća na istinski zapad. Mladi par (oboje su IT-jevci) ovoga su ljeta preselili u Nizozemsku nakon četiri godine rada u Pragu.

Zašto Prag? Zato što su ondje zarađivali (svaki!) oko tri i pol tisuće eura (za isti bi posao u Hrvatskoj kao najtraženiji stručnjaci dobili najviše dvije tisuće). U Nizozemskoj će to biti blizu četiri i pol tisuće. Plaća koju u Hrvatskoj vjerojatno nećemo doživjeti još barem desetljeće.

Sredinom 90-ih, kada je Hrvatska praktički još bila u ratu, takav se obrat činio nemogućim. No, bivši je istočni blok kompletno, uključivši Baltičke zemlje, agresivno krenuo u obračun sa starim ekonomskim modelima. Početak uspjeha mnogi analitičari pripisuju uvođenju flat taxa, jedinstvene stope poreza na dohodak, dobit i potrošnju (PDV). Upravo su zahvaljujući tome i Slovačka i Češka katapultirane na stazu visokog, ali održivog rasta.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay