S prvim danom nove godine u povijest odlazi Libor, referentna kamatna stopa koja je desetljećima bila polazna točka za cijene financijskih instrumenata, da bi joj na koncu presudila pohlepa

Desetljeće nakon otkrića da su banke dogovorno namještale Libor, što je skraćenica za London Interbank Offered Rate, i time oštetile milijune klijenata, kamatnjak se naposljetku gasi. To je mnoge podsjetilo na ulazak u novi milenij i “Y2K”, bojazan da će milenijski bug u programskom kodiranju dovesti do kaosa diljem svijeta, prenosi Poslovni dnevnik.

Prema pisanju Reutersa, banke i regulatori će novogodišnju večer provesti ispred svojih ekrana da gašenje Libora ne pođe po zlu. Prema procjeni konzultantske kuće Oliver Wyman, banke su potrošile oko 10 milijardi dolara na pripremu za taj događaj.

Niz financijskih izvedenica čija se cijena izračunava na temelju Libora već su prešli na nova mjerila bez većih problema. Regulatori su, međutim, upozorili da bi oni ipak mogli iskrsnuti na nekim tržištima kredita, posebice u slučaju da klijenti propuste obavijest o zamjeni Libora, no da bi se efekt mogao osjetiti tek kasnije u siječnju.

“Ako imate ugovor koji se odnosi na jednu od tih stopa, ona više neće biti tamo kada pogledate na ekran u siječnju”, dodaje Schooling Later koji nadzire kako se Libor kompilira iz kotacija koje podnose banke. Libor je nastao 1969. u Londonu prilikom sindiciranja 80 milijuna dolara zajma iranskom šahu kada je toj posudbi trebalo odrediti cijenu, prenosi Poslovni dnevnik.

Njegov odlazak u povijest potpomogli su regulatori nakon otkrića da su najmoćnije banke namještale kotacije da ostvare dodatni profit, a zamijenit će ga kamatnjaci koje izračunavaju središnje banke, među kojima američki Fed, Banka Engleske i Europska središnja banka.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay