Što je zelena ekonomija?

Termin je prvi put upotrijebljen u izvješću Blueprint for a Green Economy 1989. godine u Velikoj Britaniji, a svoju današnju definiciju je dobio 2011. godine od Programa Ujedinjenih naroda za okoliš.

Ukratko, radi se o ekonomiji koja rezultira poboljšanom ljudskom dobrobiti i društvenom jednakošću uz značajno smanjenje rizika za okoliš i daljnje okolišne degradacije. Naglasak zelene ekonomije bazira se na: smanjenoj emisiji stakleničkih plinova, klimatskim promjenama, korištenju obnovljivih izvora energije, ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji, većoj energetskoj učinkovitosti, gospodarenju otpadom i recikliranju resursa, te razvoju zelenih tehnologija i arhitekture.

3 sektora zelene ekonomije

Kako i definicija kaže, tri su osnovna sektora u kojima zelena ekonomija sudjeluje: društvo, okoliš i ekonomija. Sva tri su usko povezana kako bi se stvorio ekonomski rast koji nema štetan utjecaj na okoliš i društvene nejednakosti.

Stoga ćemo ukratko opisati naše iskustvo rada na Horizon projektima, ali i navesti nekoliko interesantnih natječaja koji su planirani za 2021. godinu na razini Horizon Europe programa.

Horizon Europe program za poduzetnike

Naša tvrtka je 2013. počela s radom i odmah se uključila u pripremu projektnih prijedloga u okviru tadašnjih istraživačkih programa za financiranje. S obzirom na ekspertizu naših inženjera ali i misiju tvrtke, fokusirali smo se prvenstveno na natječaje vezane uz cirkularnu ekonomiju u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru s velikim naglaskom na projekte koji se tiču implementacije obnovljivih izvora energije i prijenosa znanja o europskim trendovima u poljoprivredi za naše poljoprivrednike.

A sad par informacija o natječajima koji su u najavi za ovu i sljedeću godinu a koji su fokusirani na održivi rast i zelenu ekonomiju.

Cijeli članak možete pročitati na: zeneinovac.com

Foto: Pixabay