Izbor kombinirane mirovine iz oba, prvog i drugog mirovinskog stupa, i dalje se isplati samo onima koji su radili dugo i za iznadprosječnu plaću. Dio mirovine koji se isplaćuje iz drugog stupa i dalje je malen pa tako 80 posto građana odabire isplatu samo iz prvog stupa, jer im je to u konačnici povoljnije.

Vlada trenutno radi na zakonskim izmjenama koje će omogućiti da dodatak iznosi 27 posto i u dvostupnim mirovinama, umjesto sadašnjih 20,25 posto. Isto tako, izbor mirovine iz oba mirovinska stupa nastojat će popularizirati i sa 20 posto štednje, umjesto sadašnjih 15, koju je moguće podići odmah u kešu prilikom umirovljenja.

Sindikat umirovljenika Hrvatske ove promjene smatra dokazom urušavanja drugog mirovinskog stupa kojeg se pošto-poto želi spasiti. Mirovinskim fondovima na ruku nisu išli ni lanjski gubici ostvareni u inflaciji, a Hanfa se proteklih dana oglasila s pozitivnim brojkama. Fondovi su nadoknadili gubitke, fondaši se ufaju u dalji rast dobiti, a pozdravljaju i nove zakonske izmjene.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pexels.com – Photo by ANTONI SHKRABA production: https://www.pexels.com/photo/senior-couple-sitting-on-a-sofa-and-expressing-frustration-8791166/