Najnovije istraživanje, koje je proveo Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), pokazalo je da se svake godine zbog krivotvorenja u 13 glavnih gospodarskih sektora u EU izgubi 60 milijardi eura, a u Hrvatskoj oko 398 milijuna eura ili 12,6 posto izravne prodaje.

U proteklih pet godina EUIPO prati gospodarski trošak krivotvorenja u sektorima za koje je poznato da su osjetljivi na povrede prava intelektualnog vlasništva.

Podaci pokazuju da izravni godišnji gubitci u EU u tim sektorima iznose 60 milijardi eura, što čini 7,5 posto njihovih prihoda od prodaje, a to je posljedica krivotvorenih proizvoda na tržištu. Akumulirani gubici pritom, navodi se u izvješću EUIPO-a, iznose 116 eura po građaninu EU-a godišnje.

Budući da isto tako zakoniti proizvođači proizvode manje nego što bi proizvodili kad ne bi bilo krivotvorenja, pa zapošljavaju i manje radnika, u tim se sektorima izravno gubi i 434.000 radnih mjesta.

U izvješću se procjenjuje i da se godišnje u Hrvatskoj u 13 sektora zbog krivotvorenja gubi 12,6 posto izravne prodaje, što godišnje iznosi oko 398 milijuna eura ili 3 milijarde kuna, odnosno 94 eura ili 716 kuna po stanovniku.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Shutterstock