Nakon što je 31. listopada 2017. godinena četvrtoj javnoj dražbi Trgovačkog suda u Zadru, za 73,3 milijuna kuna kupio šibenski TLM “Aluminium” u stečaju, slovenski aluminijski div, grupa “Impol” iz Slovenske Bistrice, digao je “na noge” posrnulog šibenskog aluminijaša koji se gotovo dva desetljeća gušio u gubicima i na kraju završio u stečaju.

A novi početak ili, bolje rečeno, nova uspješna priča ambicioznih Slovenaca oko TLM-ove valjaonice počela je godinu i pol ranije. Naime, grupa “Impol” je u ožujku 2016. godine u Hrvatskoj registrirala novoosnovanu tvrtku pod imenom “Impol-TLM” d.o.o. Šibenik, unajmila pokretnine i nekretnine od TLM “Aluminiuma” u stečaju te odmah uspostavila proizvodnju valjanih aluminijskih proizvoda, vrativši 208 radnika koji su zbog stečaja završili na ulici.

Ulaganja u proizvodni pogon, nova zapošljavanja i uspješno poslovanje nastavljeno i u sljedećim godinama. U “Impol-TLM-u” trenutačno je zaposleno 420 ljudi, a glavni proizvodni program su folije, limovi i trake. No, Slovenci idu dalje.

– S tim ćemo dobiti na vremenu za sve potrebne administrativne postupke. Trenutačno se bavimo ishođenjem svih potrebnih dozvola. Moramo pridobiti potvrđenu studiju utjecaja na okoliš, građevinsku dozvolu i na koncu novu okolišnu dozvolu, koja mora pokrivati cjelokupnu proizvodnju “Impol-TLM-a”. Sve potrebne prijave predali smo prošle godine. Istodobno smo već odabrali opremu i imamo sklopljene ugovore s dobavljačima za prvu fazu projekta. Talioničku peć isporučit će tvrtka “Hertwich”, ljevački stroj sa svom pomoćnom opremom nabavlja se iz tvrtke “Hycast”, koja je tvrtka kćer društva “Hydra”. Prva ljevačko – talionička linija bit će namijenjena proizvodnji blokova serije 1000, 3000, 5000 i 8000. Zahtijeva se vrhunska kvaliteta koja će omogućavati proizvodnju najzahtjevnijih proizvoda, kao što su najtanje folije – navodi Jure Čretnik, direktor grupe “Impol-LLT”.

Potvrdio nam je informaciju da je u novom projektu planirano i pokretanje serijske proizvodnje prvih aluminijskih proizvoda za njemački BMW, a radi se o proizvodima čija je funkcija zaštita kočnica, te otvaranje novih radnih mjesta, što je u šibenskoj javnosti izazvalo posebno zanimanje.

– Dobili smo službenu nominaciju tvrtke BMW i početak proizvodnje predviđa se početkom 2021. godine, a 2022. u punom opsegu. Glede pojedinosti još se dogovaramo – odgovorio je Čretnik.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay