Prema podacima InfoBiza koje je obradio vlasnik Kontera konzultant Nikola Nikšić u realnom su sektoru lani bila 992.834 zaposlenika, a ukupna godišnja masa bruto plaća za njih iznosila je 107 milijardi kuna, što znači da je zaposlenik poslodavca na godinu prosječno stajao 107 tisuća kuna. U javnom pak sektoru ukupna masa bruto plaća iznosila je 40-ak milijardi kuna, a zaposlenih je bilo 232.087 (bez lokalne samouprave), što znači da je prosječno državu svaki zaposlenik na godinu stajao 170 tisuća kuna, 63 tisuće više nego u realnom sektoru. U ovoj godini jaz između njih može biti samo dublji, pa je solidarnost riječ koju bismo sve češće mogli izgovarati.

Naime, gledajući prosjek plaća (podaci DZS-a) za prvih šest mjeseci ove godine u realnom i javnom sektoru vidimo da su one u odnosu na isto razdoblje lani rasle, ali više u javnom.

Primjerice, prosjek plaća u javnoj upravi, obrani i HZZO-u u prvoj polovini lani iznosio je 7434 kune i porastao je u prvih šest mjeseci ove godine na 7966 kuna, što je za 500 kuna više, ili 7,1 posto.

Prema podacima DZS-a i u realnom su sektoru rasle prosječne neto plaće u prvoj polovini ove godine, što nas malo začuđuje s obzirom na to da smo usprkos Vladinim mjerama očekivali pad. No taj je rast mnogo manji nego u javnom, a riječ je o prosječno 200-tinjak kuna, ali ne mora značiti da je i masa plaća rasla u realnom sektoru s obzirom na to da je prema broju osiguranika HZMO-a zaposlenih u lipnju bilo za 70 tisuća manje u odnosu na isto razdoblje lani.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay