U tom je poslu već i Hrvatski telekom, a koliko je to veliki biznis, najbolje ukazuje činjenica da jedna pametna kanta stoji i po 10.000 eura

Telekom A1 Hrvatska objavio je da je ušao u poslove zbrinjavanja otpada. Drugi najveći operater na domaćem tržištu neće sam skupljati, razvrstavati i odvoziti smeće, ali je zato počeo prodavati rješenja s kojima je to moguće raditi učinkovitije. Prvi veliki projekt upravo rade u Rijeci. Trebao bi biti gotovo do kraja godine, ali u A1 o tome nisu htjeli govoriti detaljnije.

Ivan Gabrić, glavni direktor za segment poslovnih korisnika A1 Hrvatska, kaže da su gradovi u protekle dvije godine pokazali veliko zanimanje za rješenja pametnih gradova i da su zato ušli u ovaj segment.

– Imamo dva partnera, u Irskoj tvrtku Pel i ovdje još surađujemo s podružnicom Intersoha, a uloga A1 je da nudimo cjelovito rješenje za pametno zbrinjavanje otpada, u čemu vidimo veliki prostor za rast – kaže Gabrić.

image

 A1

Naziv pametnog spremnika stekao je zahvaljujući primjeni umjetne inteligencije koja senzorima i kamerama prepoznaje vrstu otpada te je automatski razdvaja u odgovarajući spremnik. Osim toga, principom strojnog učenja pri svakom prepoznavanju vrste otpada uči, nadopunjuje bazu znanja i dijeli s ostalim spremnicima u sustavu. Opremljen je s četiri unutarnja spremnika koji se mogu prilagođavati za različite vrste otpada prema potrebama korisnika, kao i prešom za povećanje kapaciteta. U A1 navode da su dovoljna četiri sunčana dana da bi njihove pametne kante nesmetano radile mjesec dana. Na njih se usto mogu dodati i drugi senzori, poput onog za kvalitetu zraka.

– Newcastle je ovakvim rješenjem na 1200 kanti uštedio 50 posto u troškovima odvoza i zabilježio 51 posto manje prigovora građana. Lučki predio Dublina uvođenjem sustava pametnih spremnika smanjio je stopu prikupljanja otpada za 85 posto, a Galway je zamjenom klasičnih spremnika pametnima na frekventnim mjestima u samo mjesec dana smanjio broj prikupljanja za 80 posto – kaže Gabrić.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay