Analitičari povećali procjenu rasta hrvatskog gospodarstva

/, Gospodarstvo, Vijesti/Analitičari povećali procjenu rasta hrvatskog gospodarstva
­

Analitičari povećali procjenu rasta hrvatskog gospodarstva

Od početka ove godine sve tri najvažnije svjetske rejting agencije povećale su ili rejting ili izglede za rejting Hrvatske.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) povećali su procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,6 posto, s prethodnih 2,3 posto, nakon što je u prvom polugodištu bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 2,7 posto.

Analitičari RBA smatraju da dugoročni izgledi za gospodarstvo ostaju pod utegom stagnirajuće konkurentnosti, slabog institucionalnog okruženja i potrebe jačanja vladavine prava.

„Najveći izazov i prepreku snažnijem i održivijem rastu Hrvatske već sada predstavlja ljudski kapital. Stoga bi se na dugoj listi prioritetnih reformi svakako trebala zadržati reforma obrazovnog sustava, odnosno osposobljavanja mladih na suvremeno tržište rada. U cilju zadržavanja radno sposobnog stanovništva, potrebno je stvoriti poticajno poslovno okruženje kroz smanjenje birokratiziranosti sustava i povećanje efikasnosti javnih i državnih službi, što bi povoljno djelovalo na investicije i otvaranje novih radnih mjesta“, zaključuje Zrinka Živković Matijević.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay

Od |31 listopada 2018|Financije, Gospodarstvo, Vijesti|

O autoru: