Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders na prvom je sastanku Vijeća ministara tijekom hrvatskog predsjedanja u siječnju u Zagrebu najavio da će Komisija ove godine objaviti izvješće o stanju vladavine prava u svim zemljama članicama.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen ocijenila je da će se na taj način dobro vidjeti kakvo je stvarno stanje u Uniji. A sve u skladu s tezom da EU više nije samo ekonomska zajednica, nego i unija vrijednosti. “Vladavina prava i vrijednosti koje dijelimo temelj su naših društava”, izjavila je jučer predsjednica Komisije prigodom objave izvješća.

ČETIRI PODRUČJA

Izvješće pokriva četiri područja: pravosuđe, borbu protiv korupcije, medijski pluralizam i slobode te načelo ravnoteže u trodiobi vlasti. Temeljni je zaključak da “mnoge države članice imaju visoke standarde vladavine prava, ali u Uniji postoje ozbiljni izazovi kad je riječ o vladavini prava”.

“Hrvatski pravosudni sustav postigao je napredak u smanjenju zaostalih predmeta i poboljšanju elektroničke komunikacije na sudovima, ali još uvijek doživljava ozbiljne izazove u pogledu učinkovitosti i kvalitete”, stoji u izvješću.

Dakle, radimo na formi, ali ne baš i na sadržaju, i to baš i nije pohvalno.

“Razina percepcije neovisnosti pravosuđa i dalje je među najnižima u EU-u”, zaključuje Komisija. I s hrvatske točke gledišta nije se teško složiti s tim zaključkom.

Kad je riječ o borbi protiv korupcije (izvješće nije uključilo slučaj JANAF), Komisija tvrdi da “Hrvatska ima zakonski i politički okvir za promicanje integriteta i sprječavanje korupcije u javnom sektoru. Međutim, i dalje postoje nedostaci u zakonodavstvu i praksi borbe protiv korupcije”.

Dakle, dobro smo to zamislili, ali u provedbi zapinjemo.

ULAGAČI BJEŽE

A zatim iznimno važan zaključak: “Korupcija i dalje posebno zabrinjava na lokalnoj razini zbog strukturnih slabosti u okviru djelovanja nositelja lokalnih dužnosti i menadžmenta lokalnih tvrtki u državnom vlasništvu.”

Spominju se županije, gradovi i općine. Koje su, prema ovom izvješću, ali i prema onome što znamo, korupcijski problem. Samo da spomenem: Poljska je reformom regionalnog ustroja zemlje (s 40 na 16 vojvodstava) gotovo sasjekla korupciju.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay