Banke počinju smanjivati minuse na tekućim računima. Nakon ovrha, bit će to dodatni udar na i onako osiromašene građane.

Prvo su krenule ovrhe građanima, a sada su na redu minusi na tekućim računima jer istječe i taj polugodišnji moratorij. Nekima to znači i po nekoliko tisuća kuna novih dugova preko noći.

Smanjivanje minusa onima koji su ostali bez posla ili pak rade za puno manju plaću ipak nije počelo u svim bankama. Pitali smo osam najvećih. Počele su OTP i ZABA, RBA kreće uskoro, PBZ neće do 1. siječnja iduće godine, a u Adiko banci su produžili moratorij do lipnja 2021., a Erste, HPB i Sberbank nisu odgovorili.

Građani nisu zadovoljni: “Trebali bi pričekati da se ovo riješi. Mislim da ćemo izgurati ovo kao i uvijek”, “Dok se stanje ne popravi,  jer banke cijelo vrijeme vrte naš novac i bilo bi lijepo da izađu u susret”, “Da ne bi izgubili milijarde, nego samo pola milijarde odjednom počinju te poteze vući i to nije u redu”, neki su od komentara građana. 

Banke zaradile dvije milijarde kuna

Polugodišnja dobit banaka se zaista prepolovila, ali su svejedno zaradile gotovo 2 milijarde kuna. Iz Udruge banaka poručuju kako većina banaka ipak ne smanjuje minuse bez obzira na niža primanja klijenata te će izlaziti u susret građanima u nevolji.

Cijeli članak možete pročitati na: dnevnik.hr

Foto: Pixabay