BRITISH American Tobacco (BAT) najveći je strani investitor u Hrvatsku u zadnjih pet godina, pokazuje studija analitičke kompanije Oxford Economics o ekonomskom utjecaju BAT-a na hrvatsko gospodarstvo.

Nakon BAT-ovog ulaganja od gotovo 4,2 milijarde kuna kada je preuzeo TDR, kompanija je u proteklih pet godina dodatno investirala 490 milijuna kuna i nastavila povećavati proizvodnju, zaposlenost i izvoz.

Ukupnih 4,7 milijardi kuna investicija znači da je BAT u razdoblju od 2015. do kraja 2019. generirao gotovo 20 posto ukupnih stranih investicija u Hrvatsku, navodi se u toj analizi.

Proračun lani dobio 2,2 milijarde kuna

Također se ističe da BAT svojim poslovanjem generira i značajne proračunske prihode. Tako je samo od trošarina prikupljenih na lokalno proizvedene cigarete državni proračun prikupio u 2019. godini 2,2 milijarde kuna.

To je, ističu iz Oxford Economicsa, 1,3 posto svih prihoda državnog proračuna te je iznos veći za gotovo 500 milijuna kuna u odnosu na 2015. godinu.

Marić: Dijalog s TDR-om traje

Potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić prošli je tjedan kazao da dijalog s TDR-om traje s obzirom na najave o povlačenju BAT-a iz Hrvatske.

BAT je preuzeo TDR od Adris grupe u rujnu 2015. godine. Prema kupoprodajnom ugovoru, BAT je, uz TDR, preuzeo i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu te udio u Tisku. Transakcija je iznosila 505 milijuna eura, a ugovorom se BAT obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od preuzimanja.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay