Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, komentirajući najnoviju korupcijsku aferu koja je, zasad, rezultirala uhićenjem šefa Janafa Dragana Kovačevića i još desetak osoba, je najavio skoru izradu nove Strategije borbe protiv korupcije i donošenje zakonodavnog antikorupcijskog paketa.

Kako doznajemo iz Ministarstva pravosuđa i uprave, radna skupina za izradu nove strategije borbe protiv korupcije započet će s radom kroz petnaestak dana, a sama strategija trebala bi biti napisana do konca godine. Paralelno s time, Vlada kreće u izmjene nekoliko zakona – mijenjat će se Zakon o kaznenom postupku, Zakon o Vladi, Zakon o Uskoku, Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o proračunu i Zakon o zviždačima.

Cilj nam je ubrzati proces tako da kompletni kazneni postupak završava u razumnom roku – poručuju za Jutarnji list iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

A što u ministarstvu podrazumijevaju pod “razumnim rokom”?

– To je rok koji poznaje i Vrhovni sud i Europski sud za ljudska prava. To znači da cijeli proces od podizanja optužnice do pravomoćne presude treba biti okončan unutar tri godine – kažu.

Izmjenama Zakon o Vladi ukinut će se, poručuju iz Ministarstva, imunitet članovima Vlade za koruptivna kaznena djela.

Prekogranične prevare

– Što se tiče lokalne samouprave, izmjenama Zakona o proračunu i Zakona o lokalnoj samoupravi gradovima i općinama uvest ćemo obvezu javne objave trošenja svih javnih sredstava.

Novim setom antikorupcijskih mjera ojačavamo i pravnu zaštitu zviždača, a potaknut ćemo i građane da prijavljuju sve nepravilnosti i sumnje na počinjenja kaznenih djela. 

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay