Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je razvojne banke da prestanu podupirati projekte vezane uz fosilna goriva, nadovezujući se na izvješće prema kojem je Svjetska banka od 2015. u taj sektor uložila 12 milijardi dolara.

Ekološki aktivisti godinama pokušavaju spriječiti industriju nafte, ugljena i prirodnog plina da proizvodi opasnu razinu stakleničkih plinova koja uzrokuje klimatske promjene, nagovarajući komercijalne banke da im prestanu posuđivati novac.

Državne razvojne banke, čija je podrška često presudan faktor u donošenju odluke o financiranju projekata u zemljama u razvoju, također su sve češće suočene s pozivima da ukinu financiranje spornog sektora.

Guterres je početkom tjedna pozvao koaliciju ministara financija i kreatora mjera ekonomske politika iz desetak zemalja da razvojnim bankama omoguće obustavu ulaganja u fosilna goriva i okretanje obnovljivim izvorima energije.

Njegov apel nadovezao se na izvješće njemačke organizacije za zaštitu Urgewald, prema kojem je Svjetska banka od sklapanja Pariškog sporazuma o klimi 2015. godine uložila više od 12 milijardi dolara u fosilna goriva.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay