Na osnovu predanih godišnjih financijskih izvještaja, blog Firmoteka je sastavila Top listu tvrtki po ostvarenom prihodu, ali i dobiti, u 2019. godini u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Neki rezultati mogli bi vas iznenaditi, a mi smo izdvojili one najznačajnije…

Tako su među prvih deset po prihodima tri trgovačka lanca, a dva predvode listu – Tommy, s preko tri milijarde kuna prihoda te 122 milijuna dobiti te Studenac s gotovo 1,7 milijardom kuna prihoda uz 21,5 milijun kuna dobiti. Obje tvrtke imaju najviše zaposlenih na cijelom popisu, u Tommya radi gotovo tri tisuće ljudi, u Studenca je zaposleno 2.336 osoba.

Kako prihodi nisu isto što i dobit, tako ni podjela dividendi dioničarima ili bonusa managerima ne znači previše zaposlenima. Tako je portal Firmoteka.hr koncem prošle godine sastavio i listu top sto firmi s najvišim prosječnim plaćama! E na vrhu tog popisa se nalaze neke sasvim druge tvrtke… No, vrijedi izdvojiti nekoliko njih koje se “preklapaju”, dakle imaju visoke iznose prihoda, često i dobiti, uz visoke prosječne plaće.

Zračna luka Split je na visokom 12. mjestu na prvom popisu, a na respektabilnom 15. mjestu po prosječnim plaćama – deset i pol tisuća kuna neto je strašan podatak, kad se zna da imaju 459 zaposlenih! Pomgrad Inženjering se također odlično drži na obje liste: 17. na popisu po prihodima (327 milijuna, uz dobit od 14 milijuna), a s nešto više od deset tisuća kuna neto prosječne plaće za 133 zaposlena je na 18. mjestu tvrtki s najvišim primanjima zaposlenih. Vrijedi izdvojiti i Cemex, gdje prosječne plaće prema istraživanjima portala Firmoteka.hr iznose 9.316 kuna neto, što je podatak koji nešto znači, imajući u vidu 472 zaposlena.

No, firme koje vas zanimaju možete pronaći na ovom linku: https://blog.firmoteka.hr/post/top-100-po-prihodu-ostvarenom-u-2019-godini-u-splitsko-dalmatinskoj-zupaniji

Cijeli članak možete pročitati na: dalmacijadanas.hr

Foto: Pixabay