LONDON, 16. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte oslabile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, pod pritiskom sumnji trgovaca da veliki proizvođači proizvodnju u skladu s danim obećanjima te zbog procjena porasta američke proizvodnje u ovoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 10 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 55,35 dolara. Na američkom tržištu barelom se također trgovalo po 10 centi nižoj cijeni, po 52,27 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) dogovorila je da će od 1. siječnja smanjiti proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno (BPD), na 32,5 milijuna barela dnevno, u pokušaju da riješi problem globalne prezasićenosti, koja cijene drži pod pritiskom dulje od dvije godine. Rusija i neke druge ključne izvoznice izvan OPEC-a također su se pridružile tom sporazumu.

No, globalna je proizvodnja nafte i dalje ostala visoka, uz zalihe blizu rekordnih razina u mnogim područjima, pa ulagači sumnjaju da će rezovi OPEC i njezinih saveznika biti dovoljni da podupru cijene.

“Rezovi članica OPEC-a i nekih velikih proizvođača izvan OPEC tek su započeli i trebat će neko vrijeme da bi se vidjelo na čemu smo. Mi zapravo ne očekujemo da će cijene nafte puno porasti puno tijekom prvog tromjesečja 2017. godine”, rekao je Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB Marketsa.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih izjavio je u ponedjeljak da OPEC-ovi i proizvođači izvan OPEC-a vjerojatno neće produljiti svoj ugovor o smanjenju proizvodnje nakon šest mjeseci.

“Mislimo da je to neće biti potrebno zbog razine usklađenosti”, rekao je Falih. “Moja su očekivanja da će rebalans, koji je polako započeo u 2016., postići svoj puni učinak do kraja prvog polugodišta”, kazao je.

Ruska proizvodnja premašivala je u prosjeku 11,1 milijuna barela dnevno u razdoblju od 1. do 15. siječnja, saznalo se u ponedjeljak iz dva odvojena izvora. To predstavlja smanjenje za svega 100.000 barela dnevno u odnosu na prosinac, a Rusija se obvezala da će njezini rezovi u prvoj polovini 2017. iznositi 300.000 barela dnevno.

Goldman Sachs objavio je očekivanja da će američka proizvodnja nafte u ovoj godini porasti za 235.000 barela dnevno, uzimajući u obzir već ranije korištene bušotine koje će se iznova početi eksploatirati u prvoj polovini godine. Trenutna proizvodnja u SAD-u iznosi 8,95 milijuna barela dnevno i sada je otprilike na razini kao i 2014. , kada se prezasićenost intenzivirala na tržištu.

Odvojeno, OPEC je danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 52,64 dolara, što znači da je bila 33 centi viša nego u prethodnom trgovinskom danu.

(Hina)