Cijene cjepiva će se, po svemu sudeći, kretati od nekoliko dolara do oko 60 dolara, a najveći problem će predstavljati transport i distribucija tih cjepiva, jer je potrebno cijepiti ogoman broj ljudi.

AstraZeneca: Nekoliko dolara doza

Cjepivo kompanije AstraZeneca – “Oxfordsko cjepivo” bi koštalo između 3$ i 4$ po dozi, što je znatno niže nego konkurentska cjepiva, a daje se u dvije doze.

GAVI i Fondacija Billa i Melinde Gates su dogovorili s Indijskim institutom za serume, najvećim proizvođačem cjepiva u svijetu, proizvodnju 200 milijuna doza cjepiva licenciranih od AstraZenece i Novavaxa. 

Pfizer: 16$ doza

Pfizer/BioNTech cjepivo bi, prema procjenama, bilo nešto skuplje i koštalo bi oko 16 dolara, odnosno 19-20 eura po dozi.

Novavax: 16$ doza

Novavaxovo cjepivo protiv Covida-19 temelji se na proteinskoj podjedinici, a procijenjena cijena jedne doze cjepiva ove američke kompanije bi bila oko 16$.

Moderna: 37$

Procjena cijene po dozi cjepiva koju razvija američka kompanija Moderna je bila da će ona koštati između 50 i 60 dolara. Iz Moderne su u kolovozu najavili da će gornja granica cijene njihovog cjepiva biti 37$ po dozi, što je ispod proizvodne cijene.

Sinovac: 60$ dvije doze

Kinesko cjepivo kompanije Sinovac košta oko 60$ za dvije doze i već se počelo prodavati, s obzirom na to da je dobila dozvolu u sklopu hitnog programa odobrenja.

Johnson&Johnson/Janssen: 10 eura po dozi

Očekivana cijena Johnson&Johnson cjepiva, koju razvija kompanija u vlasništvu J&J – Janssen Pharmaceutical, bi bila oko 10 eura po dozi.

Rusko cjepivo: 10$ za dvije doze

Sputnjik V, cjepivo Centra Gamalej će, prema ruskim medijima, koštati oko 10$ za dvije doze.

Trenutni prioriteti su dobivanje odobrenja za cjepivo te početak proizvodnje i distribucija, prenosi VOA.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay