ZAGREB, 5. siječnja 2017. (Hina) – Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u studenom prošle godine su u odnosu na listopad veće za 2,3 posto, a u usporedbi sa zalihama na kraju studenoga 2015. veće su za 3,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), zalihe energije na kraju studenoga u usporedbi s prethodnim mjesecom su veće za 21,9 posto, a zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,5 posto.

Istodobno su zalihe kapitalnih proizvoda manje za 6,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,6 posto, a intermedijarnih proizvoda za 1,7 posto.

Na godišnjoj razini zalihe energije su povećane za 19,2 posto, kapitalnih proizvoda za 14,5 posto, intermedijarnih proizvoda za 1,6 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za jedan posto.

Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su na godišnjoj razini smanjene za 9,2 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju studenoga su u usporedbi sa zalihama na kraju listopada u prerađivačkoj industriji veće za 3 posto, dok su u rudarstvu i vađenju smanjene za 10,3 posto.

Na godišnjoj, pak, razini zalihe gotovih industrijskih proizvoda u studenom su prema istom mjesecu 2015. godine u prerađivačkoj industriji veće za 3,5 posto, dok su u rudarstvu i vađenju manje za 5,5 posto.

(Hina)