Kako bi što spremniji dočekali novu sezonu turističke zajednice, gradovi i agencije uložit će veliki novac u online i offline oglašavanje, no čini se kako postoji jedan puno jednostavniji i potpuno besplatan način na koji bi mogli povećati broj gostiju i, naravno, zaradu. Vjerovali ili ne, kako je pokazao eksperiment znanstvenika sa sveučilišta u Torinu i Mannheimu, dovoljno je samo unijeti neke promjene na stranici Wikipedije gradova orijentiranih turizmu. Za manje gradova, takve promjene mogle bi donijeti oko 100 tisuća funti dodatne zarade godišnje (odnosno ako gledamo u kunama, ta bi cifra iznosila oko 825 tisuća kuna), dok bi na cjelokupnu turističku industriju taj utjecao mogao iznositi milijarde eura, pokazalo je istraživanje.

U eksperimentu je odabrano nekoliko španjolskih gradova na čijim su stranicama na Wikipediji napravljene promjene – dodano je nekoliko paragrafa s informacijama o njihovoj povijesti i lokalnim atrakcijama, kao i atraktivne fotografije. Sadržaj je najčešće preveden sa španjolskog jezika na njemačku, francusku, talijansku i nizozemsku verziju online enciklopedije.

Dodavanje samo dva paragrafa i jedne fotografije podiglo je broj noćenja u tim gradovima za oko 9 posto tijekom turističke sezone, a u nekim gradovima i više.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay