Španjolska je u drugom tromjesečju pala za 18,5 posto, slijedi Hrvatska s padom BDP-a od 14,9 posto

Hrvatska je u skupini zemalja EU-a s najvećim padom gospodarstva u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, koju predvodi Španjolska, pokazale su u utorak najnovije procjene Eurostata. Na razini EU-a, sezonski prilagođeni BDP pao je u razdoblju od travnja do lipnja 11,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je smanjen 3,3 posto, pokazuju najnovije, ublažene procjene Eurostata.

Sredinom kolovoza europski statistički ured procijenio je pad BDP-a EU-a u drugom tromjesečju na 11,7 posto. Na godišnjoj razini BDP 27-članog EU-a smanjen je 13,9 posto, nakon pada za 2,7 posto u prvom tromjesečju. U kolovozu procjena Eurostata pokazivala je pad od 14,1 posto u odnosu na drugo tromjesečje lani.

PROCJENE IPAK UBLAŽENE

Revidirane procjene za eurozonu pokazuju pad aktivnosti za 11,8 posto na tromjesečnoj razini, te za 14,7 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje. Ublažene su tako za po 0,3 postotna boda u odnosu na procjene objavljene sredinom kolovoza. U prvom tromjesečju BDP eurozone pao je na tromjesečnoj razini 3,7 posto, te 3,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay