Gotovo svaki četvrti građanin Hrvatske kasni s plaćanjem nastalih obveza ili ih uopće ne podmiruje, a nove zakonske mjere i one koje su u saborskoj proceduri mogle bi domaćim tvrtkama dodatno otežati naplatu potraživanja, ocijenjeno je u utorak na predstavljanju rezultata istraživanja o navikama plaćanja u Hrvatskoj i Europi.

Istraživanje, po 11. put u 17 europskih zemalja, a po šesti put među 200 hrvatskih tvrtki, provela je EOS grupa.

Istraživanje je pokazalo da je u Europi i u Hrvatskoj ostvaren blagi pozitivan trend u navikama plaćanja. Ustanovljeno je da se smanjuju rokovi plaćanja, kao i da je manji broj računa plaćen nakon dospijeća.

U Hrvatskoj i Europi udio kasno naplativih potraživanja pada, a bilježi se trend rasta pravovremeno naplativih potraživanja. No dok udio računa koji se uopće ne naplate u Europi iznosi tri posto, u Hrvatskoj je ostvaren rast u odnosu na prošlu godinu od 25 posto, odnosno s četiri na pet posto nenaplativih računa.

Pritom gotovo svaki četvrti građanin RH kasni s plaćanjem obveza ili ih uopće ne podmiruje.

Istraživanje pokazuje da se u Europi kasni s plaćanjem svakog petog računa, ili se on uopće ne plati, što izravno ugrožava poslovanje svake sedme tvrtke.

Cijeli članak možete pročitati na: novo.hr

Foto: Shutterstock