​Zadruga za etično financiranje službeno je​ potpisa​la​ ugovor o kupnji Vjetroelektrane K​om-Orjak-Greda pa tako građani prvi put u Hrvatskoj mogu postati suvlasnici vjetroelektrane preko uloga u Zadruzi za etično financiranje.

ZEF će ulozima svojih članova ući u njezinu 100-postotnu vlasničku strukturu, a zadrugari će povrat ulaganja ostvarivati kroz prodaju električne energije. Na taj način prvi put u Hrvatskoj građani, odnosno sadašnji i budući članovi ZEF-a, mogu investirati u vjetroelektranu čime postaju njezini suvlasnici, priopćila je Zadruga.

VE KOG ima potpisan dugoročni ugovor o otkupu s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE), prema sustavu zajamčene godišnje indeksirane cijene otkupljene električne energije, za razdoblje od 14 godina od trenutka puštanja u puni pogon VE KOG-a. Minimalan je pojedinačni ulog 2500 kuna, maksimalan 7,5 milijuna kuna, a očekuje se povrat na ulaganje u rasponu od 5,5 do 6,5 posto. Ukupna je investicija vrijedna 21,74 milijuna eura.

“Ovaj i ostali energetski projekti koje ZEF planira u budućnosti doprinijet će razvoju obnovljivih izvora energije i energetskoj neovisnosti Hrvatske. Iza sebe već imamo pozitivno iskustvo našega člana, Zelene energetske zadruge, koja je novcem građana pokrenula izgradnju solarne elektrane na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci” – istaknuo je Goran Jeras, upravitelj ZEF-a.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Shutterstock