Guverner francuske središnje banke pozvao je u utorak na uspostavu europskog platnog sustava u maloprodaji koji bi trebao biti odgovor na sve brojniju konkurenciju u tom sektoru kompanija iz Sjedinjenih Država i Kine.

»Prava istina je, međutim, da na europskom tržištu plaćanja već dominiraju akteri koji nisu iz Europe«, kazao je francuski guverner na financijskoj konferenciji u Parizu.

Europske banke do sada nisu uspjele kreirati ozbiljnog suparnika Visi i Mastercardu, a sada se suočavaju s dodatnim pritiskom novih tehnologija, poput mobilnih plaćanja, segmenta u kojem su Kinezi na domaćem planu već daleko odmakli.

Nedavna najava Facebooka o uvođenju vlastite digitalne valute predstavlja novi poziv na buđenje europskom financijskom sektoru.

Europska središnja banka pokrenula je uslugu podmirivanja elektroničkih plaćanja TIP krajem prošlogodišnjeg studenog, ali banke je sporo usvajaju iako je jeftinija i sigurnija od njihovih sustava, izjavio je u nedjelju na konferenciji u južnoj Francuskoj član izvršnog vijeća ECB-a Benoit Coeure.

Cijeli članak možete pročitati na: novilist.hr

Foto: Pixabay