Guverner HNB-a, Boris Vujčić, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao pad BDP-a, kao i gospodarska očekivanja za Hrvatsku 2021. godine.

“Što se tiče cijele godine, očekujemo da će u trećem kvartalu ostvarenja turizma biti bolja od onih što smo u osnovnom scenariju projicirali. U osnovnom smo očekivali pad turističkih prihoda od 70 posto, a s obzirom na ostvarenja, možemo reći da očekujemo u ovom trenutku da će pad biti između 30 i 50 posto ostvarenja u usporedbi s 2019. godinom”, rekao je Vujčić, dodavši da što brojka bude bliža 50 posto, to je vjerojatnije da ćemo imati manji pad BDP-a.

Komentirajući mogući rast potrošnje stanovništva, Vujčić je rekao da na to u velikoj mjeri utječu očekivanja, potrošački optimizam, a on ovisi o situaciji na tržištu rada, o stanju zaposlenosti i nezaposlenosti i očekivanju dohodaka. “Ako ljudi osjećaju neizvjesnost, boje se da bi mogli izgubiti posao, ako očekuju ili se boje da bi im se mogle smanjiti plaće, onda će trošiti manje nego u suprotnom slučaju”, rekao je Vujčić.

Kad se govori o padu gospodarstva, pad izvora roba i usluga iznosi 40,6 posto, međutim, robni izvoz pao je za samo 10 posto, čime su i analitičari zadovoljni.

“Hrvatsko gospodarstvo je sada puno snažnije i otpornije nego 2010., 2011. ili 2012., a to je posljedica toga da je Hrvatska 2013. godine ušla u Europsku uniju, nakon čega je snažno počeo rasti robni izvoz i nakon čega se naše gospodarstvo puno snažnije integriralo s gospodarsvom Europske unije. Usluge su zbog socijalne distance i svih mjera koje su vođene puno osjetljivije na ovakvu situaciju s pandemijom”, rekao je Vujčić.

HNB očekuje da će u 2021. godini Hrvatska imati snažan oporavak.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay