Zbog otežanih uvjeta trženja tovne junadi i mesa, kako na domaćem tako i na izvoznim tržištima i cijena koje su se spustile ispod granice isplativosti proizvodnje, hrvatski proizvođači tovne junadi, okupljeni u Hrvatsku poljoprivrednu komoru, od Ministarstva poljoprivrede traže hitne interventne mjere.

Zbog brojnih problema na tržištu proizvođači tovne junadi, već su uputili zahtjev da se do kraja godine isplati 60 milijuna kuna, a potrebne su i druge mjere pomoći proizvođačima.

Uzroci teškog stanja u hrvatskom stočarstvu loše su odluke kroz dugi niz godina, a jedna od njih su isplaćene umanjene Proizvodno vezane potpore za proizvodnu 2018 godinu od oko 100 kuna po grlu. Treba podsjetiti kako je bivša Vlada 2015. godine, na žalost, brutalno nametnula govedarima smanjenje potpora za oko 35 posto.

Cijene na domaćem tržištu, a također na hrvatskim glavnim izvoznim tržištima, primjerice Italiji (podaci TISUP-a) kao i Libanona od početka 2018. godine pale su za oko 15 posto, a bilježi se i veliki pad cijena na tržištu BiH, ističu u HPK.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay