Hrvatska kontrola zračne plovidbe, pružatelj usluga u zračnom prometu, nada se izvozu svog softvera AMC Portal u jednu ili dvije države ove godine, nakon što će taj proizvod implementirati i Bosna i Hercegovina. „Vrlo smo optimistični. Tijekom 2019. godine očekujemo dogovore o izvozu u još jednu do dvije zemlje“, kaže Ranko Vuica, član tima za razvoj AMC Portala.

Aplikacija za mobilne telefone namijenjena je korisnicima sustava bespilotnih zrakoplova (dronova, RPAS/UAS), čiji je broj znatno porastao proteklih godina. I dok je 2017. godine u Hrvatskoj bilo oko 400 zahtjeva za uporabu zračnog prostora od operatera sustava bespilotnih zrakoplova, prošlu godinu je taj broj narastao na preko 8000.

Primjena ovih sustava u naglom je i stalnom porastu jer su područja njihove primjene višestruka, od samih državnih službi poput nadzora državne granice, mora, poljoprivrednih kultura i infrastrukture. Dronove sve više koriste i mali civilni korisnici za svoje potrebe poput snimanja raznovrsnih događanja, kao što su svadbe ili nogometne utakmice, ili pak izrađivanje turističkih fotografija iz zraka.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Image by Gábor Adonyi from Pixabay