Članice Europske ne objavljuju cjelovite podatke o subvencijama za fosilna goriva a Hrvatska je u skupini 10 zemalja koje ih uopće nisu objavile, pokazalo je u ponedjeljak izvješće skupine nevladinih organizacija za zaštitu okoliša.

“Kao dio grupe G20 (grupe 20 vodećih razvijenih i zemalja u razvoju), vlade EU-a obvezale su se ukinuti subvencije za fosilna goriva još 2009. godine”, izjavila je glavna autorica izvješća Laurie van der Burg iz organizacije Prijatelji zemlje.

Istraživanje je pokazalo da pet zemalja EU-a – Britanija, Njemačka, Grčka, Poljska i Slovenija – planira uvesti nove subvencije za fosilna goriva do 2030. godine.

Šest zemalja – Britanija, Bugarska, Danska, Francuska, Mađarska i Nizozemska – tvrdi da ne isplaćuju subvencije za fosilna goriva, navodi se u studiji, suprotno nalazima Europske komisije da gotovo sve članice EU isplaćuju neki oblik potpore.

Najizdašnije sektor fosilnih goriva podupire Britanija, kroz porezne olakšice i proračunske transfere u vrijednosti 12 milijardi eura godišnje.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay