Teška situacija zbog utjecaja pandemije otvara pitanje mogućnosti isplate bonusa menadžerima i božićnica te svih drugih dodataka na plaće radnika. Tvrtke koje koriste potporu za očuvanje radnih mjesta ne bi trebale isplatiti bonuse menadžerima, premda, ističu neki naši sugovornici, to pitanje nije precizno uređeno zakonom. Što se tiče isplata bonusa i dodatka na plaće radnika, to najviše ovisi o tome u kakvom je stanju tvrtka te ima li kolektivni ugovor, pravilnike o nagrađivanju. Što se tiče javnog sektora, Vlada još nije donijela odluku, no može se pretpostaviti kakva će ona biti.

U Hrvatskom Telekomu ističu da iznimnu pozornost posvećuju zadovoljstvu zaposlenika te kontinuirano, sukladno Kolektivnom ugovoru, svake godine zaposlenicima isplaćuju regres od 1250 kuna, božićnicu od 1250 kuna te prigodni dar za djecu do 15. godine od 600 kuna, odnosno 3000 kuna bruto za djecu posebnih kategorija.

9000 kn po zaposleniku

U Hrvatskom Telekomu od 1. srpnja 2020. na snazi je novi kolektivni ugovor koji vrijedi sljedeće dvije godine, i kojim je zadržana visoka razina prava zaposlenika, a definirana su i dodatna unapređenja. Za ugovorene novčane i nenovčane pogodnosti osim plaće, HT će izdvajati više od 39 milijuna kuna, odnosno više od 9000 kuna prosječno po zaposleniku godišnje.

U najvećem dalmatinskom trgovačkom lancu Tommy izdvojili su da su unatoč nepovoljnim gospodarskim okolnostima, u ovoj godini povećali plaće.

– Posebno smo ih povećali prodajnom osoblju i radnicima u logističko-distributivnom sustavu, tako da su prosječna mjesečna primanja za prodajno osoblje u ovoj godini veća otprilike za 1000 kuna u odnosu na 2019. Svim zaposlenicima Tommyja isplatili smo naknadu za prehranu i uskrsnicu, a planiramo isplatiti i božićnicu – istaknuo je Dario Mamić, direktor korporativnih komunikacija Tommyja.

Nagrade

U CEMEX-u, također, odlučili su zadržati sve dosadašnje beneficije za svoje radnike.

– Tijekom prosinca bit će isplaćena božićnica od 1250 kuna, uz regres za godišnji odmor od 1250 kuna koji je isplaćen u lipnju. U siječnju sljedeće godine isplatit ćemo godišnje bonuse svim zaposlenicima. Ciljani iznos za bonuse je 3000 kuna, a njegova visina ovisi o operativnoj dobiti tvrtke i individualnoj ocjeni učinka zaposlenika – istaknula je Mirela Kotarac iz CEMEX-a Hrvatska.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay