Jesenske procjene Europske komisije bitne su za Hrvatsku iz nekoliko osnovnih razloga. Jedan od njih je da su jesenske procjene u protekle tri godine gotovo u potpunosti odgovarale konačnim podacima o realnom kretanju BDP-a, drugi jer pokazuju kretanja u Hrvatskoj u odnosu na druge članice EU, a treći jer promjena u tim procjenama, u odnosu na prethodne, pokazuje bolji ili lošiji smjer u kretanju ekonomije pojedine zemlje u odnosu na druge članice iz perspektive Europske komisije. Pored toga, procjene za narednu godinu bitne su i zbog usporedbe s ostalim članicama.

Globalna ekonomija pa tako i gospodarstvo EU ove su godine pod snažnim negativnim utjecajem pandemije izazvane širenjem koronavirusa. Snažniji utjecaj pandemije na gospodarstvo EU započet je u drugoj polovini veljače širenjem virusa u Italiji, a onda i u drugim članicama tako da je već u prvom dijelu godine došlo do velikog revidiranja procjena Europske komisije. Točnije, procjene rasta BDP-a za ovu godinu od 1,4 posto za Europsku uniju i 2,6 posto za Hrvatsku, izmijenjene su krajem travnja na pad BDP-a od -7,4 posto za EU te -9,1 posto za Hrvatsku.

Veliki pad za Hrvatsku temeljio se najviše na strukturi gospodarstva u kojoj visoki udio ima turizam, ali je glavna turistička sezona ipak bila nešto bolja od očekivane. Stoga su posljednje procjene Ministarstva financija o padu BDP-a u ovoj godini od -8,0 posto s kraja listopada bile bolje od onih iz svibnja kada se procjenjivao pad od -9,4 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay