U cijeloj Europi raste broj zaraženih, no ne i stopa smrtnosti. Iako ih manje u prosjeku umire, nego u Hrvatskoj, Slovenci su odavno uveli policijski sat i imaju drastično oštrije mjere od naših.

I Njemačka, koja ima daleko manju stopu i zaraze i smrtnosti od Hrvatske (zaraženih 182 na 100.000 stanovnika, a smrtnost 0,7 posto) od ponedjeljak ide u kompletni lockdown, a Hrvatsku su danas proglasili rizičnom i kompletno nas stavili na crvenu listu. Policijski sat uveli su i Francuzi, Španjolci, Grci, Česi i Belgijci, no kod nas se o tome još ne razmišlja.

Štoviše, župana varaždinskog i šefa Reformista Radimira Čačića, koji je prvi je na sjednici koalicijskih partnera predložio uvođenje policijskog sata, danas je žestoko popljuvao predsjednik države Zoran Milanović, kazavši kako bi one koji to predlažu trebalo strpati u policijsku maricu.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić pak siguran je da naše gospodarstvo može preživjeti još jedno zaključavanje.

“Možemo, sigurno možemo preživjeti čak i da dođe do punoga lockdowna. Međutim, mora se imati na umu da je to vrlo skupo, kao što se pokazalo i ovaj put. Vidite da smo završili godinu s proračunskim deficitom od 29.5 milijardi kuna. To je posljedica upravo takvog tipa lockdowna. Ako je moguće, dobro je izbjeći takav tip lockdowna jer ostavlja posljedice u smislu velikog duga koji će se sutra morati vratiti’, komentirao je guverner Vujčić za Media servis.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay