Trendovi života izvan velikih gradova potaknutih pandemijom imali su više utjecaja na pad prodaje nekretnina na zagrebačkom području od posljedica potresa, ocjena je autora stručnog članka koji je u ponedjeljak objavljen na HNBlogu.

Pojeftinjenje od 10 posto

„Provedena analiza je pokazala kako su se tijekom svibnja i lipnja cijene prodanih nekretnina u središtu grada Zagreba i Donjem gradu, gdje su nekretnine oštećene u potresu najgušće raspoređene, smanjile za 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine“, navode autori članka.

Po podacima koje iznose, „broj nekretnina prodanih u Zagrebu u prvoj polovini 2020. manji je za otprilike 22 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i za sada se ne čini dramatičnim ako se u obzir uzmu uobičajena kretanja broja transakcija u prethodnim godinama“.

„Broj prodanih nekretnina u središtu Grada Zagreba i posebno u Donjem gradu, gdje su nekretnine oštećene u potresu najgušće raspoređene, u posljednjim se mjesecima prepolovio“, navode Kunovac i Kotarac. No, pritom ističu i kako se smanjena sklonost kupnji nekretnine u središtu grada ne treba pretežito pripisivati potresu.

Smanjena aktivnost na tom području u skladu je s povećanom atraktivnošću života izvan središta grada i novim trendovima u načinu života koje je potaknula pandemija, kao što su držanje fizičkog razmaka ili rad od kuće”, naglašavaju autori članka.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay