Iz Hrvatske se prvenstveno iseljava zbog neorganizirane i loše vođene države, nesposobnih političara i i stranaka, beznađa i besperspektivnosti, pokazalo je istraživanje agencije Promocija plus o motivima odlaska iz Hrvatske.

Istraživanje je naručila Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), a provedeno je od 15. ožujka do 15. svibnja 2018. na uzorku od 661 ispitanika, koji su iselili u 26 država. Radi se o iseljavanju od trenutka ulaska Hrvatske u EU, dakle 1. srpnja 2013., do veljače ove godine.

Anketirani su kao najčešće razloge odlaska naveli neorganiziranu i loše vođenu državu, nesposobne političare i političke stranke bez vizije (8% svih odgovora), potom beznađe, besperspektivnost zemlje, propadanje države, društva i naroda (7,6%), te zapošljavanje podobnih, stranačkih ljudi i nepotizam (7,4%), rekao je direktor Promocija plusa Agan Begić.

Korupcija i kriminal u državi zasmetali su 7,3% anketiranih, prepucavanje o ustašama i partizanima 6,4%, dok je mala plaća bila razlog odlaska za njih 5,2%.

Primitivizam, vjerska netolerancija i nacionalizam smetali su za 6,2% iseljenika, a izostanak promjena u državi za njih 6,1%.

Cijeli članak možete pročitati na: vijesti.hrt.hr

Foto: Shutterstock