Na stranicama sa sudskom praksom Vrhovnoga suda RH objavljena je izuzetno važna revizija Vrhovnog suda RH koja nam daje za pravo očekivati da će ugovori s valutnom klauzulom CHF na tome sudu po tužbama za ništetnost ugovora biti utvrđeni apsolutno ništetnima, poručili su iz udruge Franak.

Pojašnjavaju kako je u rješenju po reviziji Rev-3740/2018 Vrhovni sud RH ukinuo negativnu presudu Županijskoga suda u Zagrebu u dijelu vezanom za valutnu klauzulu u švicarskim francima (CHF) te je vratio predmet tome sudu na ponovno suđenje.

U objavi za medije naveli su kako je Županijski sud u Zagrebu donio negativnu presudu prije svega zbog toga jer u vrijeme kada je odlučivao o žalbi tužitelja još nije imao saznanje o tome da je Visoki trgovački sud odlučio da je valutna klauzula u CHF ništetna u potrošačkim kreditima.

U udruzi Franak ističu kako ono što je daleko važnije od pravorijeka u rješenju jest dio obrazloženja VSRH koje su citirali:

“U ponovljenom postupku sud drugog stupnja će otkloniti bitnu povredu na koju mu je ukazano ovim rješenjem, imajući pri tom na umu i da je odredbom čl. 1021. ZOO propisano da se ugovorom o kreditu banka obvezuje staviti na raspolaganje određeni iznos novčanih sredstava, na određeno ili neodređeno vrijeme za neku namjenu ili bez određene namjene, a korisnik se obvezuje banci plaćati ugovorene kamate i iskorišteni iznos novca u vrijeme i na način kako je ugovoreno.

Nadalje, u udruzi ističu kako je prema odredbama Zakona o obveznim odnosima, ako su ništetni bitni sastojci ugovora, onda ništetan i cijeli ugovor.

– U skladu s izrečenim stavom Vrhovnoga suda RH da ugovorena kamata kao cijena jest bitni sastojak ugovora te je i novčani iznos kredita koji je izražen u CHF-u također bitni sastojak ugovora, a oba su sastojka utvrđena ništetnima u kolektivnom sudskom sporu, možemo očekivati da će u revizijama vezanim za ništetnost ugovora svaki takav tužbeni zahtjev biti prihvaćen – ističu u udruzi Franak.

Očekujemo da VSRH tijekom sljedećih mjeseci potvrdi ništetnost CHF ugovora po revizijama s takvim tužbenim zahtjevima. Sve suprotno tome bilo bi rušenje pravnog poretka Republike Hrvatske, ali i suprotstavljanje jasno izraženim stajalištima Suda EU – istaknuli su u udruzi Franak.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay