Žele li nastaviti s turističkim iznajmljivanjem, moraju platiti paušalni porez za cijelu 2021., koja je još neizvjesna.

Privatni iznajmljivači imaju još manje od mjesec dana da odluče hoće li se u idućoj godini nastaviti baviti rentanjem apartmana turistima, ako ne žele platiti paušalni porez na tu djelatnost za čitavu 2021. godinu, koja je i dalje turistički neizvjesna. Ipak, većina će odluku donijeti tek nakon Nove godine, procijenjuju analitičari tržišta najma i nekretnina, na što će djelomično utjecati i dinamika najavljenog cijepljenja protiv korone.

Dubrovnik je imao najveći pad

Prema podacima eVisitora, s početkom prosinca u sustav je prijavljeno ukupno 105,3 tisuće objekata na razini cijele Hrvatske, svega 3000 objekata manje nego na isti dan 2019. godine, dakle radi se o padu od svega 2,3 posto. Nešto su značajnije razlike u pojedinim gradovima.

U Zagrebu, čije je tržište osim korone uzdrmao i potres, u ponudi je 10-ak posto objekata manje nego lani, odnosno njih 255. Dubrovnik, koji je ovog ljeta imao najveći turistički pad, smanjio je broj apartmana za oko 6 posto, i ima 232 objekta manje za najam. U Splitu je otpalo 554 apartmana, što je oko 9 posto manje od lanjskih 6,5 tisuća objekata.

Cijeli članak možete pročitati na: turizam24.com

Foto: Pixabay