Banke pozdravljaju Vladin prijedlog da se poreza oslobode otpisi kredita s kamatama građanima i poduzetnicima. Trenutačno je na javnom savjetovanju prijedlog zakona o porezu na dobit koji uključuje to oslobađanje, što bi trebalo destimulirati banke da potraživanja prodaju agencijama za naplatu dugova.

Ta bi mjera, u kombinaciji sa smanjivanjem stope poreza na dobit za male i srednje poduzetnike, mogla pridonijeti oporavku gospodarstva, nadaju se u Vladi.

Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) kažu da su najavljene izmjene Zakona o porezu na dobit važne za zaštitu blokiranih građana i poduzetnika, koji će ostvariti najveću korist od predloženih mjera i imati mogućnost stabiliziranja vlastite financijske situacije.

Navode da niz godina predlažu zakonska rješenja jednostavnijeg i efikasnijeg otpisa potraživanja i da bi ovaj zakonski prijedlog trebao omogućiti učinkovit postupak. Na pitanje koliko je nenaplativih kredita prodano agencijama i pod kojim uvjetima, iz HUB-a odgovaraju:

– Banke poduzimaju adekvatne mjere i omogućavaju klijentima s financijskim poteškoćama nastavak otplate obveza u skladu s primanjima. Isključivo u onim procesima gdje to nije moguće, potraživanja prodaju financijskim institucijama koje se bave naplatom potraživanja, što je uobičajeno u svijetu. S većinom građana banke uspijevaju pronaći kompromisna rješenja i u prilog tome govori činjenica da je od 2008. prodano ukupno 34 milijarde kuna duga, od čega se čak 76 posto odnosi na pravne osobe.

Prema tome odgovoru, proizlazi da su banke od 2008. prodale 9,16 milijardi kuna nenaplativih potraživanja od građana agencijama za naplatu potraživanja. Iz HUB-a objašnjavaju da su, prema sadašnjim propisima, banke dužne poduzeti sve dostupne radnje za naplatu potraživanja kako bi se otpis mogao tretirati kao porezno priznati rashod pa, shodno tome, nemaju mogućnost efikasno otpisivati potraživanja klijentima koji su socijalno ugroženi i imaju objektivne razloge za neplaćanje dugova.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay