SEUL, 28 prosinca 2016. (Hina/AFP) – Južnokorejski regulator odredio je u srijedu rekordnu kaznu američkom Qualcommu zbog zloporabe dominantnog položaja na tržištu čipova koji se koriste u mobilnim telefonima.

Južnokorejska Komisija za ravnopravnu trgovinu (FTC) objavila je da su Qualcomm i njegove dvije podružnice prekršili zakone uskraćivanjem licenci za proizvodnju čipova koje su tražili konkurentski proizvođači. Također su se ogriješili o propise nametanjem nepoštenih ugovora proizvođačima pametnih telefona.

“FTC određuje Qualcommu da poduzme korektivne mjere po pitanju zlouporabe položaja na tržištu i propisuje kaznu od 1.030 milijardi wona (853 milijuna dolara)”, kazao je regulator u odluci kojom je zaključena trogodišnja istraga.

“Svrha je odluke korekcija Qualcommovog nepravednog poslovnog modela”, dodali su.

Odrezana novčana kazna najviša je koju je FTC ikada izrekao. Dosadašnji rekord iznosio je 668,9 milijardi wona, koliko je prema odluci iz 2010. godine moralo platiti šest opskrbljivača plinom, objavila je novinska agencija Yonhap.

Kazna se nadovezala na slične istrage koje se protiv Qualcomma vode u SAD-u, Europskoj uniji i na Tajvanu.

Prema FTC-u, Qualcomm u Južnoj Koreji generira oko 20 posto prihoda od prodaje čipsetova i naknada od licenci. Kompanija namjerava uložiti žalbu na najnoviju odluku FTC-a.

Prošle je godine Kina američkoj kompaniji odrezala novčanu kaznu od 975 milijuna dolara zbog kršenja zakona o poštenoj tržišnoj utakmici. Qualcomm nije osporio tu odluku.

(Hina)