Južnokorejsko gospodarstvo vratilo se rastu u trećem tromjesečju, oporavljajući se od najoštrijeg smanjenja u više od deset godina, dok je vlada provodila mjere poticaja i dok su glavni trgovinski partneri ublažavali ograničenja protiv koronavirusa.

Četvrto najveće azijsko gospodarstvo poraslo je sezonski prilagođeno za 1,9 posto u rujanskom tromjesečju u odnosu na lipanjski kvartal, objavila je u utorak Korejska banka bilježeći najbrži rast od prvog kvartala 2010.

To preokreće pad od 3,2 posto u drugom tromjesečju, koji je bio najoštriji od 2008. godine, i nadmašio je Reutersovu anketnu prognozu o porastu od 1,7 posto.

Alex Holmes, ekonomist iz Capital Economics-a, ove je godine prognozirao pad BDP-a od 1 posto, napominjući stalne rizike od ozbiljnosti pandemije u Sjedinjenim Državama i Europi.

“Iako je ovo bio najlošiji učinak od 1998., Koreja još uvijek čini jednom od gospodarstva s najboljim učinkom na svijetu ove godine,” rekao je.

Vlada je prošlog mjeseca započela s izvođenjem konačnih četiri dodatna proračuna kako bi ubrizgala ukupno oko 274,83 milijarde dolara fiskalnih poticaja.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay