Ove je to godine izgledalo ovako: u prvom tromjesečju pad od 6,8 posto, u drugom rast za 3,2 posto, a u trećem za 4,9 posto u odnosu na godinu dana ranije. Tako se razvijala Kina u ovoj pandemijskoj godini.

Kina će tako biti, kao što se i predviđalo, jedina velika svjetska ekonomija koja će ove godine ostvariti gospodarski rast: MMF predviđa od ukupno 1,9 posto. I tako postati ona snaga koja će vući ukupno svjetsko gospodarstvo iz ponora pada i recesije koji je donijela pandemija.

“Kina se oslobodila izbijanja zaraze Covid-19 te vratila ekonomskoj normalnosti još od travnja, što je omogućilo da se privreda brže oporavi u proteklih nekoliko mjeseci”, komentirao je za Slobodnu Dalmaciju nove podatke Tommy Wu, glavni ekonomist u uredu Oxford Economicsa u Hong Kongu.

“Ublažavanje ekonomske politike bilo je ključno za ponovno pokretanje gospodarstva, posebno kroz vladinu potrošnju na infrastrukturu i jačanje kreditnog rasta koji je podržao ulaganja, a posebno ulaganja u nekretnine. Osim toga, kineski su izvoznici uspjeli popuniti praznine u globalnoj opskrbi dok se izvoznici iz drugih zemalja još uvijek bore za oporavak. Stoga je kineski udio u globalnom izvoznom tržištu sada veći nego što je bio prošle godine.

Sve u svemu, snažna investicijska i izvozna potražnja pokretale su oporavak industrijske proizvodnje, što je dovelo do ukupnog ekonomskog oporavka. Međutim, slično kao i u drugim zemljama, i u Kini zaostaje oporavak potrošnje, a i dalje su vidljive slabosti u zapošljavanju”, analizirao je za Slobodnu Dalmaciju stanje u kineskog ekonomiji gospodin Wu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay