Dok se iz dana u dan sve više naziru obrisi Pelješkog mosta, u dolini Neretve proteklih se dana najviše govori o doseljavaju kineskih državljana koji su s obiteljima počeli kupovati nekretnine od Opuzena do Metkovića.

Prema nekim informacijama već je trideseta objekata prešlo u kineske ruke. Tragom te informacije krenuli smo u potragu za nekretninama koje su odnedavno postale vlasništvo kineskih građana. Jedna od njih je i kultna kavana West u Opuzenu, prestižna lokacija iz 1980-tih gdje su se održavale svadbe, dočekivale Nove godine, organizirale pokladne svečanosti i brojne druge manifestacije. Kavana se nalazi u najelitnijem dijelu Opuzena. U sastavu ima objekt koji ima 13 soba i 21 ležaj. 

Upitan je li istina da je nekretninu prodao kineskoj tvrtki, županijski vijećnik Zlatko Mustapić tvrdi kako su trenutačno u pregovorima s Kinezima i da transakcija još nije ostvarena. Potvrđuje kako je i on čuo da je još nekoliko objekata prešlo u ruke kineskih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj. Mali nekretninski ‘boom’ je, kaže nam, kod Neretvana krenulo s gradnjom Pelješkog mosta, nakon čega su kineski investitori vidjeli poslovni interes i počeli s kupnjom kuća i zemljišta.

Kupuju se nekretnine i izvan granica Opuzena. Doznaje se tako kako je u ‘kineske ruke’ nedavno prešla i stara kamena kuća u Podgradini površine 209 četvornih metara, a riječ je o kući čiji su bivši vlasnici domaća obitelj Rešetine. I nju je, gle čuda, kupila također kineska tvrtka imenom Rich Even d.o.o,, registrirana na istoj adresi kao i ona kupaca poslovne zgrade u Opuzenu.

Cijeli članak možete pročitati na: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay