Izvorni kod za popularnu inačicu malwarea koji napada bankarske usluge na Androidu, objavljen je na javnom forumu te podigao opravdane strahove od mogućih novih napada kibernetičkih kriminalaca.

Prema riječima analitičara iz tvrtke za računalnu sigurnost Kaspersky, kreatori trojanca koji nosi naziv Cerberus (Kerber), originalno su pokušali prodati taj malware na dražbe drugim kibernetičkim kriminalnim organizacijama, no čini se kako nisu uspjeli te su napustili projekt, a kod je otad dostupan bilo kome.

Otkako se pojavio na podzemnoj sceni kibernetičkog kriminala, malware je čak postao sofisticiraniji, jer su mu dodani i mehanizmi za probijanje dvostupanjske autentifikacije te mogućnost upravljanja uređajima na daljinu.

Analitičari koji su proučavali kod koji je dostupan online, nazvali su malware Kerber v2, a pomoću njega je sad moguće slati i krasti SMS kodove te se prikriti unutar bankarskih aplikacija i krasti podatke. 

Prije svega, korisnici bi trebali preuzimati aplikacije isključivo s Play Storea, preuzeti odmah najnovije nadogradnje sustava i aplikacija te koristiti antivirusni servis za Android kao dodatni sloj zaštite.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay